Kampagne: Helt ude i hampen efter smertelindring

HISTORIK - 27. februar 2017
Kampagnegruppe har indledt turné for at arbejde for anerkendelse af medicinsk cannabis.
DANMARK: - Det er syge mennesker, det her drejer sig om. Vi skal have lov til at gro det selv. Regeringen skal ikke tjene penge på medicinsk cannabis.
Det siger Ulrich Vestergaard, 60-årig aalborgenser, der selv har et helt specielt forhold til olier udtrukket af cannabisplanten, såkaldte CBD og THC-olier.
Selv mener han, at den medicinske cannabis er skyld i, at han stadig er iblandt os. I 2011 fik han konstateret kræft og fik at vide, at han havde fire måneder tilbage at leve i, og da han hurtigt konstaterede, at kemoterapi ikke var nogen løsning, var valget ikke så svært.
- I dag lever jeg en anstændig tilværelse og forsøger at hjælpe andre, der har brug for håb og lindring, fortæller Ulrich Vestergaard, der har været med til at starte Kampagnegruppen for medicinsk cannabis.
Han begyndte med cannabis flere år før, han fik konstateret kræft.
- Jeg havde dårlig ryg, og da jeg skiftede morfinen ud med cannabis, ændrede mit liv sig totalt. Før lå jeg i en stor morfindøs, var ondskabsfuld og ugideligt og kunne ikke overskue mit eget liv. Jeg lå bare på sofaen, fortæller Ulrich Vestergaard.
Lægerne advarer
I 2018 starter et forsøg herhjemme med lægeordineret medicinsk cannabis til patienter med kræft, sklerose eller rygmarvssmerter, men Lægemiddelstyrelsen efterlyser dokumentation for, at behandling med medicinsk cannabis virker og advarer mod, at folk eksperimenterer med cannabis på egen hånd.
Udover at det er ulovligt, kan det ifølge Lægemiddelstyrelsen medføre betydelig risiko for alvorlige bivirkninger.
Ulrich Vestergaard mener, at cannabis skal legaliseres - og afkriminaliseres.
- Vanvittig fortjeneste
- Når bondemanden sælger et kg hamp, får han fem kroner kiloet for det. Når det er behandlet og lavet om til CBD-produkter, så koster det 18.000 kr. kiloet, men når den danske stat og Glostrup Apotek får fat på det, så koster det 400.000 kroner for det samme kg. Det kan ikke være meningen, siger Ulrich Vestergaard, der selv laver olier af de hampplanter, som folk kommer med.
Det har blandt andet betydet, at hans boligforening vil smide ham ud af hans lejlighed.
Boligforeningen har opsagt lejemålet med den begrundelse, at de ikke kan tolerere handel med euforiserende stoffer fra bolig- foreningens lejemål.
Deltagerne i Kampagnegruppens møde på Knivholt søndag eftermiddag fik tilbudt en smagsprøve på CBD-olien, så de kunne teste, hvilken virkning det har på den enkelte.
Jan Larsen fra Kampagnegruppen opfordrede folk til at registrere, hvor meget og hvornår man tager medicinsk cannabis - og at tage logbogen med til lægen som personlig evidens.
- Medicinsk cannabis er en individuel proces. Der findes ingen patentløsninger, sagde Jan Larsen.
Kampagnegruppen for medicinsk cannabis startede sin Danmarksturne i Nørresundby i begyndelsen af januar og har siden været i Esbjerg og to gange i Frederikshavn. Turnéen fortsætter de kommende uger.
Mens vi venter på den seneste opdatering-